Tanexpo 2018 – Európa legnagyobb szakmai kiállítása

Két évente kerül megrendezésre a temetkezés legmagasabb szintjét bemutató expo, melyet Európában a szakma referenciapontjának is tekintenek. Idén, április első hétvégéjén találkoztak a gyártók, a kereskedők és a temetkezést szolgáltató cégek Bolognában, hogy kapcsolataikat megerősítsék vagy újakra tegyenek szert.

Az itt bemutatkozó cégek és az ide ellátogató vezetők, első kézből értesülnek az újdonságokról, trendekről, illetve a visszacsatolást jelentő igényekről. 

Varga József, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke szervezésében több hazai cégvezető, köztük a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetője, Varga György is ellátogatott az idei kiállítás helyszínéül szolgáló észak-olaszországi városba.

A magyar csapatot a jó hangulatban eltöltött utazás után egy hamisítatlan olasz ízvilágú közös vacsora várta a szálláson. 

A kiállítás, már a Bologna Fiere vásárközpont méretei láttán is lenyűgözőnek ígérkezett. 23.000 m2 -en, 17 ország 250 kiállítója mutatkozott be, ám ők 55 nemzetet képviseltek termékeikkel, szolgáltatásaikkal. 

A regisztrációk szerint a 18.000 látogató 74%-ban cégtulajdonosok vagy döntéshozó pozícióban lévő szakemberek közül került ki. Nagyszerű alkalom tehát a nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítésére ez a biennálé.

A kegyeleti termékek és a temetkezési kellékek széles skálája sorakozott fel előttünk a standok között sétálva. Az olasz design megkapó, lakberendezési tárgyként is funkcionáló urnákat mutatott be. – mesélte Varga György. A sírkertek, temetők számára vagy otthoni, kerti környezetbe szánt bronz urnagömb, mely a természet rendje szerint, az esőzésre alapozva „automatikusan” mossa vissza a hamvakat a földbe nagyon természetközeli, naturális érzetet keltett. A „nem-feledlek” ékszerek és a DNS tárolására alkalmas fiolák a jövőbe repítettek minket és csak ezek után láttuk meg a Tesla elektromos pompaautóját, valamint a Maserati, a Jaguár vagy a Mercedes csodáit. 

A termékekben két erős irányzat tartja magát: a csillogás és a naturál stílus. Továbbra is sok, elegánsan megkomponált, Swarovski kristállyal díszített urna és koporsó volt a kiállított termékek között. A naturális stílus érdekes anyagpárosítást is hozott, mert a letisztult vagy intarziás technológia mellett a rusztikusnak mondható famintázatot magas fényűre polírozva, természetes, leginkább zöld színű akril-üveg berakással kombinálták. Modern és mégis a természet melegét közvetítő érzést keltett ez a stílus. Varga György szerint mindezeket érdemes látni és kitekinteni a nagyvilág kegyeleti termékkínálatára, hiszen itthon is egyre több az egyedi, különleges igény a temetkezésben.

A kiállításon több szakmai workshop is összehozta a látogatókat. Kiemelkedő fontosságú témák kerültek itt megbeszélésre. 

A kiállítás mellett meglátogattuk a modenai Terracielo ravatalozó és halottasházat is, ami minden képzeletünket felülmúlta azzal, amit ott láttunk. – emlékezett vissza az Ügyvezető.

A központi előtér belső kertjébe érve a szökőkút csobogása és a halk zene minden odaérkező lelkébe a lecsendesülés nyugalmát költöztette.

A letisztult elegancia stílusát követő épületben egy kápolna, kilenc ravatalozó szoba, egy rendezvényterem, egy oktatóterem és néhány technikai helyiség került kialakításra. 

Modenában ez az a hely, ahol a családtagok, rokonok, ismerősök búcsút vesznek szerettüktől. Minden ravatalozó szoba bérelhető és több időpontban is rendelkezésére áll a családoknak, hogy elhunyt hozzátartozójukat a gyász egyik fázisaként elsirassák, emlékét itt, kegyeletteljes körülmények között megőrizve vigyék magukkal. A gyászkultúra ezen megléte sokat segít később a családok további életében. 

Utunk befejező programjaként megtekintettük és egy hosszú séta keretében bejártuk a bolognai központi temetőt, mely több évszázados múltra tekint vissza. Itt a szobrok, síremlékek, kripták, valamint a gondozott park szemet gyönyörködtető miliője, mintegy megvalósult vízió tárult elénk a hazai körülményeket javító szándékaink megerősítéseképpen.

Varga György beszámolója után összegzésképpen elmondta, hogy szakmai szemmel nagyon színvonalas kiállítást látott és továbbra is fontosnak tartja szakmája ilyen irányú rendezvényeit. Érdemes kitekinteni és megismerni mindazt, ami egy pár napos út alatt szolgáltatásukat és termékkínálatukat előremutatóan inspirálja és meggyőződésükben támogatja őket. Ez az, amit egy szakma sem és így az övék sem nélkülözhet.