Valóban „morbid”, „szokatlan” és „abszurd” egy sírásóverseny?

A szakma tudja, hogy korántsem. Az élet mindennapos része az elmúlás. Ennek kegyeletteljes és emberi kezelése viszont már magas szintű szakmaiságot igényel. Mindezek szellemében került megrendezésre az MTFE szervezésében, 2017. szeptember 2-án Gyulán, a Református Ó Egyházi Temetőben a II. Országos Sírásóverseny.

A kezdeti nehézségeken túljutva, mely az első ilyen megmérettetést övezte, a szakma örömmel vette, hogy kisebb hezitálás után, de újból megrendezésre került az erőpróba. Külön köszönet Gyula város Önkormányzatának, a Gyulai Református Egyházközösségnek és a Pietas Kft-nek a színvonalas lebonyolításért.

Mint ahogyan a verseny megnyitóján Puskás Béla is elmondta, a temető egy olyan közösségi hely, ami az élők és a holtak találkozási helye is egyben. Sokaknak viszont még ennél is több, a munkahelyük. Az itt dolgozók számára fontos szakmájuk elismertetése, akár egy ilyen rendezvény keretén belüli bemutatása. Ezekkel a gondolatokkal már Varga József, az MTFE elnöke kapcsolódott szorosan az előtte szólóhoz. A város alpolgármestere, Alt Norbert is reményét fejezte ki arról, hogy a jövőben elismertebbé válnak majd a halállal összefüggő, aköré tartozó munkahelyek az ilyen gondolatformáló események hatására, mint a sírásóverseny.

A lelkesítő, de mégis a szakma tiszteletét és a hozzá tartozó érzelmi hozzáállást egyszerre magában foglaló beszédek után kezdődött meg az erőpróba, melynek győztese a hódmezővásárhelyi Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. csapata lett. Vezetőjük, a cég ügyvezetője, Varga György osztotta meg tapasztalatait és elgondolásait a versenyről, a sírásásról és az egész szakma megítéléséről. Varga György elmondta, hogy az első megmérettetésből tanulva sikerült a szabályzat bonyolultságát úgy leegyszerűsíteni, hogy a verseny lefolyása könnyedebbé vált ugyan, ám az igazságos elbírálás nem szenvedett csorbát. Szükség volt az újításokra, már csak avégett is, mert egyik csapat sem tudta elérni a kiírt sírmélységet (160 cm), köszönhetően a talaj minőségének és annak, hogy a 19. században itt még temetkeztek. Fontos lett tehát a részarányos idő/teljesítmény számítás bevezetése. Megemlítette, hogy a verseny egyik nehezítő tényezője maga az időjárás volt. A gyönyörű napsütés és kellemes, nyár végi kánikula bizony embert próbáló feladattá tette az amúgy sem könnyű sírásást. Az érdeklődők és a sajtó talán most szembesült először tárgyilagosan - nem magánemberként, gyásszal terhelve azzal - hogy milyen nehéz fizikai munka is ez valójában. Elmondta, hogy csapatának tagjai, Krucsai Zsolt és Szűcs Lajos is mindketten kemény kötésű, szívós emberek, de a lelkük nekik is érző. Nagyon jól emlékszik Zsolt szavaira, melyet egy újságíró azon kérdésére adott, hogy mi viseli meg őt ebben a szakmában leginkább. Zsolt nem is a fizikai megterhelést említette, hanem az elhunyt családtagjainak fájdalmának látványát. Arra is kitért, hogy bár nagyon örül az első helyezésnek, de öröme nem teljes, mert tudja, szerencséjük is volt a sírhelysorsolásnál. Szeretné felkészültségüket a jövőben egy egységesebb talajszerkezetű versenyen is megmérettetni.

Lényeges mozzanat tehát éreztetni sírásóinkkal, hogy a szakma nagyon fontos részei ők is, hiszen a hozzátartozóknál ők képviselik a temetkezést, ők találkoznak először és utoljára az elhunyttal. Ez a verseny tehát az ő megbecsülésüket is jelzi.

És ami a szakma megítélését illeti, még kétes ugyan, mert az abszurd, a morbid és a szokatlan jelzők ott vannak az újságcikkek szalagcímeiben a sírásóverseny kapcsán, ám a tartalom már a pozitív irányba billen. A verseny szervezése - úgy tűnik - elérni látszik célját. A közvéleményt formáló sajtó már nem elutasító. Mindenképpen folytatni kell az irányt, hogy munkánkat közelebb hozzuk az emberekhez, gondolkodásukat lassan formálva, számunkra is nagyobb mozgásteret nyerjünk akár piaci megjelenésben, akár szolgáltatásaink újszerű tálalásában. - összegezte Varga György az esemény hatását a közvéleményre és a szakma megítélésére vonatkozóan.

Bízom benne, hogy egy harmadik sírásóverseny már hagyományteremtő erővel bírna. Ezzel a gondolattal szeretném buzdítani a csapatokat a minél nagyobb arányú részvételre, hogy mind magunknak, mind a külvilágnak megmutathassuk különleges szakmai képességeinket, amelyeket az emberek legnehezebb élethelyzetükben kell, hogy támaszul kapjanak tőlünk.

A verseny eredményei:

A szakmai zsűri értékelése alapján az első három helyezett pénzjutalmat (50.000 - 30.000 - 20.000 Ft) illetve egy kupát kapott.

1. helyezett: Csongrád Megyei Kegyeleti Kft., Hódmezővásárhely
2. helyezett: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft., Nyíregyháza
3. helyezett: Csabai Temetkezés, Békéscsaba

A különdíjasok 20.000 Ft-ot és kupát kaptak.

Hantolás különdíjban részesült:
Csabai Temetkezés, Békéscsaba

Esztétika különdíjban részesült:
Hírös Temetkezés Kft. Orgovány