Részt vettünk a temetkezési szakma világkonferenciáján és kiállításán.

Már beharangoztuk, hogy mennyire vártuk a FIAT IFTA világszervezet budapesti rendezvényét. A szervezet rendes közgyűlése mellett nemzetközi és magyar szakmai konferencia és kiállítás tette teljessé az eseményt. A magyarországi csúcsszerv, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), mint társrendező, míg két magyar egyesület, az MTFE és a MATESzSz is segítséget nyújtott a szervezésben.

 

A rendezvény magyar szervezői: Varga József MTFE elnök, Puskás Béla OTEI elnök, Balogh Károly OTEI elnökségi tag, a szervező bizottság vezetője, a Karsol Kft. tulajdonosa, Palkovics Katalin MATESzSz elnök, Dobos János OTEI alelnök, Tóth Diána az Adytum Kft. ügyvezteője, Novák Gergely a MATESzSz elnökhelyettese. A képről hiányzik: Szilágyi Ágnes a Karsol Kft. kereskedelmi igazgatója.

 

A Corinthia hotel rendezvényhelyszíneire 35 országból érkeztek meg a szakemberek és cseréltek eszmét a kegyeleti szakma innovációiról. A kifejezetten magyar Kegyeleti Konferencián a jogalkotók mellett a társszakmák is képviseltették magukat.

Puskás Béla, OTEI elnök, megnyitóbeszédében együttműködésre hívta fel a kormányt képviselő államtitkárokat az immár 23 éves temetkezési törvény módosítása vagy újraalkotása tekintetében, majd megköszönte a kormány elismerését a temetkezési szakma pandémiás időszakban nyújtott helytállása miatt.

 

FIAT IFTA 2022 Budapest OTEI elnök Puskás Béla

Puskás Béla az OTEI elnöke

 

  Mark Chichewicz FIAT IFTA presidentMark Cichewicz a FIAT IFTA elnöke

 

Az esemény rangját tovább emelő két megjelent államtitkár, Dukai Miklós, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért felelős államtitkára, és Dr. György László a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is elmondták, hogy mind a Magyar Falu programban, mind pedig a költségvetés önkormányzatoknak temetőfenntartásra biztosított keretében sikeres támogatói programot valósított meg a kormány. Kitértek szakmánk Covid19 járvány idején tanúsított emberfeletti helytállására és elismerték erőfeszítéseinket. Az államtitkárok segítségnyújtásukról biztosítottak minket, mely kommunikáció előremutató lehetőségekkel biztatja a kegyeleti ágazatot.

 

A konferencia központi témája az innováció volt. Az előadók igen érdekes meglátásokkal és termékekkel, szolgáltatásokkal érkeztek. Talán elsőre furcsán hangzik, de létezik már temetkezési blogger is. Katarzyna Supa Lengyelországból érkezett hozzánk és a blogja mellett a FIAT IFTA nemzetközi temetkezési újságjának szerkesztője is. Prezentációja a „Kis változtatásokkal a nagy különbségekért” címmel valóban olyan gondolkodásbeli innovációkat igyekezett a temetkezésben érdekeltek számára mutatni, mellyel rohamléptekben változó korunk ügyfeleinek igényeit könnyebben feltérképezhetjük, rákészülhetünk és kiszolgálhatjuk. Kiemelte a digitális átalakulás szükségességét és a fenntarthatóság elvének követését. Bemutatta nekünk egy lengyel cég fejlesztését, mely már itthon is elérhető, az E-gyászjelentést, mellyel egy applikáción keresztül a virágrendeléstől a gyászértesítő szétküldéséig mindent online intézhetünk.

 

 

A digitális generációval egyre telítődő ügyfélpiacon érdekes és nagyszerű megoldással állt elő egy cég. QR kódot gravíroznak a sírkövekbe, így adva lehetőséget a temetőlátogatóknak, hogy szerettük emlékét intenzívebben tarthassák életben egy videó vagy online fotóalbum segítségével.

 

QR code on grave

 

Katarzynát egy spanyol cég vezetője, Anton Loinaz követte. A Sortem cég emlékként is őrizhető kegytárgyakat, valamint érzelmileg igen kifejező temetkezési módokhoz kínál urnákat. Elérhető náluk az Emlékezés fája, mely az urnás temetkezések sorában újszerű gondolat mentén az élet továbbvitelének fontos érzését adja. Az Emlékezés fája egy facsemete, melyet a hamvak mellett szintén tartalmaz a biourna.

 

Tree of remembrance sortem.es

 

A Közös pillantok névre keresztelt emlékkarkötő is nagyon megkapó búcsúzási forma, mely egyben emlékként is megmarad a hozzátartozók számára.  A karkötőhöz tartozó üzenőcédulára kerül az utolsó gondolatunk elhunyt szerettünk felé, majd azt a karkötőről leválasztva a koporsóba, sírba helyezzük. A karunkon maradó kegyeleti ékszer viszont mindig emlékeztet minket az üzentre és vele együtt a szerettünkre.

 

Shared moments sortem.es

 

A leginnovatívabb elgondolást a Memory Crystal cég hozta Csehországból. Futurisztikus temetkezési módjukat az Avatar című film inspirálta. Létrehoztak egy kolumbáriumot, a filmből is ismert fa szimbólumát felhasználva.

A fa levelei kristályból készülnek, és ezek tartalmaznak egy jelképes mennyiséget az elhunyt hamvaiból, de ez még nem minden. A fa gyökerének helyén található az urnákat rejtő temetkezési hely. Minden levélhez tartozik egy urna, amelyben a többi hamv található. A levelekbe nevet lehet vésni és digitális úton, akár egy telefonos applikációval a benne lévő LED miatt fényjátékot idézhetünk elő. Azon túl, hogy mennyire innovatív, még interaktívvá is tehető ez a megemlékezési mód.

 

memory chrystal EIWA

 

A társszakmákkal és egyesületekkel folytatott kerekasztal beszélgetések is kimerítő információt nyújtottak. Átfogó képet adtak a temetkezés hazai viszonyairól és az innovációk szükségességéről. Fontos és összeszedett előadást hallhattunk az eHVB (elektronikus Halott Vizsgálati Bizonyítvány) bevezetéséről valamint egy szintén új és magyar fejlesztésről, az e-Lábcédula projektről.

 

FIAT IFTA MTFE 2022 budapest

 

 

A szakmai kiállítás forgatagát a következő képekkel és magyarázó kép-aláírásokkal mutatjuk be.

 

TEMEXPO 2022_1

A Karsol Kft standja kiállításlátogatókkal.

 

TEMEXPO 2022_2

Minimalista urnadesign.

 

TEMEXPO 2022-3 

Az Autotherm standja.

 

TEMEXPO 2022-4

Forgatag.

 

TEMEXPO 2022-5

Pillangó urnák

 

TEMEXPO 2022-6

Mastaba urnák.

 

TEMEXPO 2022-8

Olasz urnafalak a Bosisiotól magyaros vendéglátással.

 

TEMEXPO 2022-9

Ujjlenyomatos és talpacskás ékszerek akár kegyeleti célokra is. 

 

TEMEXPO 2022-10

A Karsol Kft. új koporsói.

 

TEMEXPO 2022-11

PrimaTech stand

 

TEMEXPO 2022-12

Jól sikerült találkozó.

 

Örülünk, hogy hazánk adott otthont e színvonalas találkozónak, és hogy a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. vezetősége és dolgozói is részt vehettek rajta és inspirálódhattak általa.

 

TEMEXPO 2022 FIAT IFTA

Varga György a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetője, Mark Cichewicz a FIAT IFTA elnöke és Varga József a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeleteők Egyesületének elnöke

 

TEMEXPO 2022-13

A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. csapata

 

 

A fotók részben saját készítésűek, részben pedig az OTEI közösségi oldaláról átvett képek.