Szolgáltatásaink

Szakszerűen és kegyeletteljesen végzett tevékenységeink biztos támaszt jelentenek mind a családok mind a hozzátartozók számára.


Koporsós temetés

Magyarország hagyományos temetési eljárása. Meglévő vagy új sírhelybe, kripta tulajdonlásakor a családi kripta épületébe kerülhet az elhunyt, a számára - a hozzátartozók által - kiválasztott koporsóban.

Urnás temetés

Az urnás temetéshez a hozzátartozók vagy a temettető választ díszurnát, melyet a szertartás során elhelyezhetünk meglévő vagy új sírhelybe, urnafalba, kriptába vagy akár altemplomba is. Újszerű, az élet körforgását jelképező lehetőség a biourna használata. A biourna, a hamvakon kívül egy 100%-ban csíraképes magot is tartalmaz, mely az idők során életerős fává cseperedik, így hosszú időre megőrzi szerettünk emlékét.

Urnás temetésnél lehetőség van a vizes vagy a száraz szórás választására is. Ezekben az esetekben szóróparcella megváltása szükséges vagy egy, erre a célra kialakított temetői helyszín, mely vízsugár segítségével juttatja a hamvakat a földbe. Ezek a szertartások az előbbi feltételek miatt egyes temetőkben érhetők csak el.

Száraz szórásos temetés a Szeged Belvárosi temetőben lehetséges.

Vizes szórásos temetés szintén a Szeged Belvárosi temetőben kivitelezhető búcsúztatási szertartás.

Bemosásos temetés

Európában elsőként alkalmazható, bejegyzett temetési eljárás, mely egy szabadon megválasztott helyszínen, méltóságteljes szertartás keretén belül juttatja vissza az anyaföldbe az elhunyt hamvait. A speciális, bárhol felállítható üvegurnából, vízfolyam és a virágokkal díszített „híd” segítségével mossák be a hamvakat egy földfuratba, melyet a szertartás végeztével visszatemetnek. Kérésre emléktáblát helyeznek el vagy növényt ültetnek az elhunyt tiszteletére a hamvak felett.

Tudjon meg többet erről a temetési módról: http://www.ponteflorem.hu/index.html

Vízbe temetés

A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. Szegeden, Mindszenten a Tisza folyóba, Makón a Maros folyóba vállal vízbe szórást vagy temetést. Szegeden a hamvakat egy igény szerint feldíszített, kulturált megjelenésű pontonhajóval visszük a kívánt helyszínre. A vízbe temetés esetében egy természetes alapanyagú úszó urnát bocsájtunk vízre az elhunyt hamvaival. A vízbe szórásos szertartás alatt a hamvakat urna nélkül juttatjuk vissza a természetbe.

Halottszállítás

Halottszállító autóink a törvényben előírt paraméterekkel rendelkeznek. Az autók újszerű állapotúak, a halottszállításon túl temetésre is alkalmas, igényes külső és belső megjelenésű járművek (Ford Tranzit és Mercedes Vito).

Temető üzemeltetés

Csongrád megyében a hódmezővásárhelyi városi és katolikus, a mindszenti, ruzsai, zákányszéki temetőket és az ásotthalmi, a székkutasi, a pusztaszeri és a mártélyi ravatalozókat üzemeltetjük. Ennek értelmében a temetőkről és temetkezésről szóló többször módosított 1999. évi XLIII. törvény és a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) kormány rendelet szerint, a temető tisztaságát és kulturált megjelenését a temető útjain, a szemétlerakó helyeken, a kutak környékén valamint a ravatalozót és annak környékét ellátjuk, ám a sírhelygondozás mindig a sírhelyet megváltó személy felelőssége.